• rob

Rob Heijligers:
“Anderhalve maand denkwerk in een machine laden” 

Software engineer
2,5 jaar in dienst

 “Na mijn studie Technische Informatica aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen begreep ik al snel dat ik met die achtergrond vrij gemakkelijk een baan zou kunnen vinden. Maar ik wilde wèl iets wat op mijn profiel aansloot. Ik wilde bijvoorbeeld niet alleen maar achter de computer zitten. Doe mij maar een wat veelzijdigere baan. Ook hou ik van teamwork én van verantwoordelijkheid.”

“Op basis daarvan ben ik voorgesteld bij Langen Group. En bij mijn sollicitatiegesprek was het voor mij al duidelijk: hier wil ik werken. Ik kreeg een rondleiding door de fabriek. Mooi om te zien, al die machines, alles in beweging...”

 “Elke nieuwe machine begint aan de vergadertafel met een team met collega’s: mechanisch en elektronisch engineers, een programmeur, ik als software engineer. Dan gaan we brainstormen. Wat moeten we precies ontwikkelen om aan te sluiten bij wat de klant wil? Die wisselwerking met andere collega’s vind ik erg mooi. Hoe los je iets op met elektronica, motoren, aandrijvingen, software…”

“Dan bestaat de machine. Op papier. Dat is al heel bijzonder. Zeker als je bedenkt dat élke machine weer uniek is. We denken wel verder vanuit bestaande oplossingen, maar elke machine vraagt weer om eigen aanpassingen. Soms zijn machines mechanisch zelfs identiek, maar qua software compleet anders. Dat vind ik ook mooi aan mijn baan: we zijn constant met vernieuwing bezig. Innovatie. Het moet beter, sneller, gecontroleerder, efficiënter.”

“Ik raak hier ook nooit uitgeleerd. Continu komen er nieuwe dingen en zijn er weer andere ontwikkelingen. Onlangs heb ik een cursus objectgeoriënteerd programmeren gevolgd bijvoorbeeld, dat is op het moment heel actueel. Cursussen, leren van collega´s en leveranciers, maar vooral ook veel zelf uitzoeken. En nee: de oplossing die je op school leert, is niet altijd de beste in de praktijk... Je moet creatief zijn! En tja, als alles vanzelf gaat, is het ook niet leuk natuurlijk.”

“Het mooiste moment? Als de software klaar is en de machine ‘in’ gaat! Anderhalve maand denkwerk die aan het werk gezet wordt. Natuurlijk werkt het nooit meteen optimaal. Dan gaan we de machine optimaliseren. Steeds verder en beter, elke keer een milliseconde er vanaf.”

rob

"Niet alleen maar achter de computer"