• niels ,student technische informatica, loopt stage bij Langenpac

Niels Robijns:
“Stage lopen in de technische hoek, heel leerzaam”

Student Technische Informatica
Stage bij Langen Group

Student technische informatica Niels Robijns wilde tijdens zijn minor Advanced Programming iets bijzonders doen. Met een groep medestudenten ontwikkelde hij daarom een automatische airhockeytafel. Toen Niels contact opnam, was Berto Mathijssen (Mechanical R&D manager) van Langen Group meteen enthousiast. Momenteel is Niels bezig met zijn afstudeerstage bij Langen.

Niels: “Met vijf medestudenten ben ik gaan brainstormen en kwamen we op het idee een automatische airhockeytafel te ontwikkelen, waarbij je in je eentje tegen de computer speelt. Onze opleiding Technische Informatica aan de Hogeschoon Arnhem-Nijmegen (HAN) focust op software, maar hiervoor was ook kennis van bijvoorbeeld mechanica nodig. Een uitdaging dus.”

Ambitieus project

Berto: “Niels nam contact met ons op en samen hebben we onze leverancier van pneumatische systemen Festo erbij betrokken. We waren meteen enthousiast. Maar het was wel een ambitieus project: de tafel moet camerabeelden analyseren, data verwerken en vervolgens motoren aansturen.” Niels: “Het was veel werk en veel uitzoeken. Ook buiten ons eigen kennisgebied. Maar het is gelukt: begin januari konden we een werkende demo laten zien. Daar hebben ontzettend veel uren in gezeten, maar het was ontzettend leerzaam.”

De studenten werden beloond voor hun project. Tijdens ICA Presents, een halfjaarlijkse wedstrijd op school, wonnen de zes de titel voor beste technische uitvoering. Zie de videoimpressie.

Afstudeerstage

Inmiddels is Niels gestart met zijn afstudeerstage bij Langen Group. “Mijn opleiding is natuurlijk erg breed, maar wel gericht op de softwarekant. Maar met de airhockeytafel hebben we wel laten zien wat je ook met zo’n opleiding kunt doen op het gebied van machines.” Berto: “Bij Langen verwelkomen we vooral studenten en scholieren voor een stage of afstudeerproject op het gebied van industriële automatisering. Maar Niels heeft laten zien dat dit ook heel goed mogelijk is.”

Industriële automatisering

Het vakgebied Industriële Automatisering is een combinatie van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Je leert er industriële processen te optimaliseren. Wil je een HBO-opleiding in die richting gaan volgen, dan start je vaak als student werktuigbouwkunde of elektrotechniek.

Efficiency bepalen

Niels: “Tijdens mijn afstudeerstage bij Langen Group ga ik een machine analyseren en kijken hoe we daarmee geautomatiseerd de efficiency kunnen bepalen. Ik ben dus nog steeds met software bezig, maar wel toegepast in machines en hardware. En dat spreekt me aan.” Berto: “De grenzen tussen hardware en software vervagen ook steeds meer. Onze machines zijn geen geïsoleerde systemen meer, ze maken deel uit van netwerken. In die zin is de kennis van studenten als Niels zeker waardevol.” Niels: “Ik denk ook dat ik in de toekomst meer wil leren over hardwareaansturing. Want met alleen software schrijven kom je er niet.”

Technische opleidingen

Langen, Festo en de Hogeschool Arnhem Nijmegen gebruiken de airhockeytafel nog regelmatig. Berto: “Als demo, bijvoorbeeld tijdens de Girlsday, waar we ook meiden enthousiast willen maken over technische opleidingen!”Nieuwsgierig geworden naar de automatische airhockeytafel van Niels en zijn vrienden? Bekijk dan de demonstratievideo op YouTube.

Stage lopen bij Langen Group?

Meer weten over stage lopen of afstuderen bij Langen Group? Jaarlijks hebben we stageplekken voor HBO’ers bij onze afdelingen Software Engineering en Mechanical Engineering, in samenwerking met Avans, HAN en Fontys. Je leest hier alles over mogelijkheden voor stage, afstuderen of leer-werktrajecten!

Grenzen tussen hardware en software vervagen steeds meer.

Grenzen tussen hardware en software vervagen steeds meer.