• arjen

Arjan van Holland:
“Je bent probleemoplosser, aanspreekpunt én visitekaartje”

Servicemonteur
1,5 jaar in dienst

“Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Mexico… maar ook ‘gewoon’ in Apeldoorn: ik kom als servicemonteur op allerlei plekken over de hele wereld om machines te installeren en storingen te verhelpen. Als je aan de slag gaat als servicemonteur bij Langen Wijchen, loop je eerst in de productiehal in Wijchen het hele traject mee van de ontwikkeling en de montage van machines. Daarna ga je op pad. Je loopt mee bij het opbouwen, aansluiten en testen bij de klant.”

“Eenzaam?  Ik ben vaak alleen op pad. Drie weken – soms zelfs langer.  In Europa of naar de andere kant van de wereld. Dat klinkt eenzaam, maar juist in je eentje ontmoet je de meeste mensen!

Daar komen de sociale vaardigheden – die je als servicemonteur toch al moet hebben – óók goed van pas.  Je bent namelijk naast ‘probleemoplosser’ voor de klant ook hun aanspreekpunt. Je bent het visitekaartje van het bedrijf. Klanten vragen je advies, je denkt met ze mee. Je moet dus wel over mensenkennis beschikken en goed kunnen communiceren!”

“De variatie is wat ik leuk vind aan mijn baan. Mechanische en elektronische engineering, de software, ik moet óveral wat van weten. Daar komt dan nog het reizen bij en het commerciële denken. Veel verschillende klussen en opdrachten, bij verschillende klanten. Heel divers.”

“Vaak moet ik ook ter plekke improviseren: storingen aan randapparatuur verhelpen bijvoorbeeld. Ik ga nergens heen zonder mijn laptop. Het is mijn gereedschap met programmatuur voor de verschillende besturingen in de machine. Maar ook mijn naslagwerk en communicatiemiddel met het bedrijf (e-mail en Skype)!”

“Je moet stevig in je schoenen staan voor deze job. Je bent veel van huis en soms hoor je ook vrij last minute waar je naartoe gaat. Daar staat wel weer tegenover dat je tussendoor, op tijd-voor-tijd-basis, vrije dagen op kan nemen. Daarnaast is alles goed geregeld, dat is ook wel prettig. Is er een hotel nodig, dan wordt dat snel geregeld of ik krijg de vrijheid om het zelf snel te regelen!”

arjen3

"Je moet hiervoor stevig in je schoenen staan."